Lansering av Öppna Staden – appen som gör Karlstad mer tillgänglig och inkluderande

Caring is sharing

Lansering av Öppna Staden – appen som gör Karlstad mer tillgänglig och inkluderande

Karlstads kommun ska bli en mer tillgänglig och inkluderande plats för alla. Genom en ny digital lösning kommer fler människor att självständigt kunna ta del av stadens utbud. Idag lanserades appen Öppna Staden.

Personer med kognitiva utmaningar kan inte alltid ta till sig information, vägledning och stöd på det sätt som den är utformad. De här personerna behöver ofta anpassad information och anpassat stöd för att klara sig på egen hand och få en delaktighet i samhället.

Den digitala lösningen Öppna Staden riktar sig till människor med kognitiva utmaningar så att de, mer självständigt, kan ta del av stadens utbud i form av restauranger, kultur, aktiviteter, föreningsliv och annat.

– För många är det en självklarhet att kunna navigera i stan och ta till sig information, men för vissa är detta en ständig kamp. Genom Öppna Staden öppnar vi upp möjligheten för fler att utforska och delta i vad staden har att erbjuda, och på så sätt skapar vi en mer inkluderande stad för alla, säger Stefan Jonsson (S), ordförande, vård- och omsorgsnämnden.

Appen, som lanserades på Stadsbiblioteket under förmiddagen, är en digital ledsagare som hjälper till att hitta anpassade platser och innehåller användarvänliga guider för att navigera i staden.

Karin Jonsson är en av deltagarna i projektets expertpanel.

– Den kommer göra att jag och många andra kommer kunna komma ut lite mer, säger Karin Jonsson, deltagare i projektets expertpanel.

Bakom utvecklingen av appen ligger Karlstads kommuns innovationsinitiativ ”Vägledning i staden” och drygt ett och ett halvt år utvecklingsarbete tillsammans med ett flertal innovativa bolag och framtida användare.

Karin Jonsson (deltagare i projektets expertpanel), Per Calais (handledare, kognitionsteamet, vård- och omsorgsförvaltningen), Ann-Sophie Gustafsson (utvecklingsledare, vård- och omsorgsförvaltningen) och Stefan Jonsson (S) (ordförande, vård- och omsorgsnämnden).

– Vi är otroligt stolta över arbetet, vi har haft många grymma testanvändare i vår expertpanel, det hade absolut inte varit möjligt utan dem, säger Per Calais, handledare i kognitionsteamet, vård- och omsorgsförvaltningen.

Antalet personer med nedsatt kognitiv förmåga i olika variationsgrad är idag sannolikt fler än 200 000. Den här gruppen människor förväntas nästan fördubblas fram till 2050, vilket innebär en stor utmaning för samhället.

Öppna Staden-appen är kostnadsfri och kräver ingen inloggning.

Källa: https://karlstad.se/nyheter/startsida/2024-10-10-oppna-staden—appen-som-gor-karlstad-mer-tillganglig-och-inkluderande

Så jobbar vi med Karlstad Kommun

Involverad i utvecklingen

Karlstad Kommun är aktivt involverad i utvecklingen av version 1.0 av Öppna Staden-appen. Kommunen identifierar behov och mål, samarbetar genom olika utvecklingsfaser och tillhandahåller nödvändiga resurser och stöd. De testar och utvärderar lösningen i verkliga miljöer, använder feedback för att förbättra den och implementerar den slutligen i stadens verksamheter. Karlstad Kommun hjälper även till med att sprida information om lösningen för att säkerställa långsiktig nytta samt ökad självständighet och livskvalitet för användarna. Deras roll är central för att driva projektet framåt och säkerställa att lösningen uppfyller kommuninvånarnas behov.